Wil je graag kippen gaan houden? Wat moet je doen?
Ga je voor het eerst kippen houden? Dan zijn er wellicht nog zaken die je nog niet weet, maar bij Hortum ben je hiervoor aan het juiste adres! In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over beginnen met kippen.
Waarom kippen houden?
Kippen zijn momenteel heel populaire huisdieren en dat is helemaal terecht! Om te beginnen vergen kippen niet zoveel werk als een hond of kat. En zeg nu eerlijk, wie wordt er niet vrolijk van een vers eitje uit eigen tuin? Daarnaast is het een gezellig gezicht wanneer de kippen in de tuin of rond het huis kunnen scharrelen. Daarnaast zijn kippen ook goed tam te maken en kunnen ze met de juiste aanpak uitgroeien tot aanhankelijke huisdieren!
Wat heb je allemaal nodig om met kippen te beginnen?
Het is belangrijk om je even te verdiepen in het leven van kippen voordat je ze aanschaft. Weet je bijvoorbeeld al wat voor voeding de dieren eten?
Tip: denk daarbij niet alleen aan complete kippenvoeding, maar ook aan snacks om je hoenders te verwennen. Schaf naast de dagelijkse voeding ook de volgende zaken voor ze aan.
OVERZICHT: Basismaterialen om kippen te houden
Voorzie in ieder geval onderstaande zaken voor je jouw kippen in de tuin los gaat laten.
Een voederbak of silo
Drinktoren en een (kuiken)voerbak
Grit: dit helpt je kip bij het vermalen van haar voeding
Bodembedekker
Houtvezel
Stro
Hoeveel buitenruimte hebben kippen minimaal nodig?
Een andere vraag die we vaak krijgen van mensen die nooit eerder kippen hebben gehad, is hoeveel ruimte een kip eigenlijk nodig heeft om vrolijk te kunnen scharrelen. Dat verschilt eigenlijk sterk per ras en hoe groot / zwaar ze zijn. Onderstaand geven we je graag een indicatie van hoeveel vierkante meter je voor welke kip kan voorzien.
KRIELEN: 2 m² per kip
KLEINE RASSEN 2KG : 3 m² per kip
MIDDEN RASSEN 2-3KG: 4 m² per kip
GROTE RASSEN +3KG: 5 m² per kip
Wist je dat vleeskippen bij kwekerijen met 18 kippen op slechts 1 m² leven en maar 3 weken oud worden? Bio vleeskippen leven met zo'n 6 kippen op een per m² en worden 6 weken oud. Te weinig plaats is dus nooit goed voor je kippen.
Kippen verzorgen
Net als andere huisdieren hebben ook kippen wel wat aandacht nodig: het water verversen, de voerbak vullen, de gezondheid van de kippen controleren en graan, tafel- of keukenresten uitstrooien. Aan het einde van de dag check je of er voldoende graan is, alles in het hok in orde is en ververs je eventueel het water. Ook kan je later op de dag verse eitjes rapen. Door dagelijks contact te hebben met je kippen krijgen ze een band met jou als verzorger en zul je merken dat ze steeds aanhankelijker worden. Zo merk je ook snel wanneer er iets niet goed gaat met de gezondheid van de kippen en kun je snel handelen.
Wat voor voeding geef je aan je kip?
Een kuiken heeft behoefte aan een andere voeding dan een volwassen kip. Het voedsel voor jonge kippen is fijner qua structuur en bevat meer eiwitten.
Tot acht weken oud krijgen kuikens startkruimel of meel.
Ga daarna over op opfokvoeding met een minder hoog percentage eiwitten.
Geef je hennen vanaf 18 weken legvoeding om het eieren leggen te stimuleren.
Een kip eet verder niet alleen maar zaden en granen, maar ook plantenresten en insecten.
Tafelrestjes zijn een prima middel om de voeding van je kippen aan te vullen. Maar let op: niet al ons voedsel is geschikt om aan de dieren te geven. Zo zorgen bijvoorbeeld rauwe koolsoorten voor te veel gasvorming en geven ze de eieren soms een afwijkende smaak. Geef wel altijd een samengestelde voeding als basis, dan weet je zeker dat je kippen voldoende voedingsstoffen in de juiste verhouding binnenkrijgen.
Hoeveel eieren legt een kip?
Een gemiddelde legkip kan je zo’n zes verse eitjes per week bezorgen in volle legperiode.
Zitten je kippen er nog maar net? Dan zal je zien dat de eerste eieren erg klein zijn of zelfs mislukken. Naarmate de kippen wennen aan hun nieuwe omgeving worden de eieren langzaam maar zeker steeds groter. Na een aantal weken heb je de eieren zoals ze moeten zijn.
Leggen de kippen volop eieren? Dan is het belangrijk om deze dagelijks te verzamelen, niet alleen om te voorkomen dat roofdieren ermee aan de haal gaan, maar ook zodat ze niet slecht worden en om te vermijden dat de kip zijn ei gaat proberen uitbroeden, wat de productie dan kan stilleggen.
Leggen je kippen altijd eieren?
Het grootste deel van het jaar mag je vrijwel dagelijks eieren verwachten. Naarmate het kouder wordt zal de productie echter wat minderen. En in volle winter zal je toch naar de supermarkt moeten voor een doosje eieren, want dan houden de kippen een winterstop die ongeveer twee maanden duurt.
Welke kippenrassen zijn er en wat zijn de verschillen?
Er zijn heel veel verschillende kippenrassen. Welk ras je best kiest om met kippen te beginnen, hangt vooral af van wat je van je kippen verwacht en wat het best bij jou past.
Wil je een zelfstandige kip? Kies dan bijvoorbeeld de Mechelse koekoek of de Brakel hoen.
Maar zoek je een kip die je makkelijk tam krijgt en die aanhankelijk is? Kies dan best voor de Zijdehoen, Wyandotte of een Brahma.
Wil je kippen vanwege hun lekkere eitjes? Let dan bij je keuze voor een ras ook op het aantal eieren dat de hennen gemiddeld leggen. Er zijn rassen die veel eieren leggen zoals de new Hampshire of Australorp. maar je hebt er ook die amper eieren produceren.
Met kippen beginnen? Hortum helpt je graag aan het ideale kippenhok
Heb je er al helemaal zin in gekregen om je kippenren in te gaan richten? Dan helpen wij je graag aan een premium kippenhok. Al onze kippenhokken zijn van topkwaliteit, duurzaam en worden in ons eigen atelier met de hand gemaakt.
De afmetingen zijn allen correct en ruim afgestemd op het aantal kippen en we bieden ook kippenhokken met een geïntegreerd anti-vossenluik voor 's nachts. Kijk snel in onze webshop om je hok te bestellen.
Comments