top of page
  • Foto van schrijverLukas

Mijn kip legt geen eieren meer?
Als de dagen korter worden kunnen kippen minder eieren gaan leggen. Dit komt niet doordat het kouder wordt, maar doordat de kippen minder daglicht krijgen. Hierdoor kan het zijn dat hennen na een sneeuwbui ineens wel weer gaan leggen doordat de sneeuw het licht reflecteert. Er zijn echter wel rassen die ook tijdens de winter doorleggen.


RUI

Een kip die in de rui is legt meestal geen of minder eieren. De aanleg van nieuwe veren kost namelijk veel energie en kalk, waardoor de eierproductie op een lager pitje kan worden gezet. Bijvoeren met eiwitrijk voedsel en extra kalk kan de ruiperiode versnellen. De ruiperiode is jaarlijks en meestal in het najaar, maar kan soms ook in het voorjaar vallen. Als een kip in een andere periode in de rui is, kan het mogelijk komen door een ziekte.


STRESS

Ja, kippen kunnen ook stress hebben kippen kunnen uit de leg gaan door stress (vb. andere omgeving, nieuw hok, andere voeding, lawaaihinder, werken in de tuin, …) het is dan gewoon een kwestie van tijd en zullen daarna terug beginnen leggen.
LEEFTIJD

Kuikens en jonge kippen leggen nog geen eieren, maar ook te oude kippen kunnen stoppen met eieren leggen. Pas rond de zes maanden gaan hennen voor het eerst eieren leggen. Een jonge hen kan ook wachten tot het voorjaar met het leggen van haar eerste ei, waardoor de hen een stuk ouder kan zijn dan zes maanden voordat ze haar eerste eitje legt. De hennen zullen in de periode van ongeveer een half jaar tot vier jaar met regelmaat een eitje leggen. Na vier jaar kan het leggen veel minder worden en sommige rassen leggen dan alleen nog maar sporadisch eieren.

218 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page