top of page
  • Foto van schrijverLukas

Wat is de beste plaats voor een kippenhok?

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2023


De juiste locatie van het kippenhok in jouw tuin is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je kippen. Staat het hok op een verkeerde plek, dan kunnen kippen uiteindelijk ziek worden of geen eieren meer leggen. In dit artikel lees je hoe en waar je het kippenhok het beste kunt plaatsen.
Let op de windrichting en zon


Richt de opening van het kippenhok naar het zuiden of oosten waar voldoende zon komt. Zo krijgen je kippen genoeg warmte en zonlicht. De zon zorgt daarnaast voor een droger en schoner kippenhok.

Staat het hok op een plek met veel tocht? Plaats een struik of bijvoorbeeld een kleine schutting. Een zachte luchtstroming door het kippenhok is juist goed, al onze kippenhokken zijn dan ook voorzien van een ventilatierooster!WaterDit is vooral voor je eigen gemak. Indien mogelijk kan je het kippenhok in de buurt van een waterkraan plaatsen of een kraantje in de buurt installeren, zo hoef je nooit ver om het drinkwater van de kippen te verversen, dat moet toch regelmatig gebeuren.

Zicht op het hok en de ren


Het is natuurlijk ook altijd leuk wanneer je van binnen in huis uitzicht hebt op je kippenhok en/of de ren. Zo zie je de kippen altijd bezig doorheen de dag als je thuis bent. Ook wanneer je kinderen hebt, is dat natuurlijk een leuke afleiding dat ze de diertjes altijd kunnen zien.


Groene omgeving


Het leukste is wanneer je de kippen wat tussen het groen kan laten leven. Zet het hok bijvoorbeeld bij een boom of een partij struikgewas of nabij de haag. Bij kleine tuinen zal het vaak niet mogelijk zijn om de kippen vrij in het gras te laten lopen (ze scharrelen het natuurlijk snel uit), dus dan kan je wel een aangename groene zone rond hun hok voorzien.


Uitbreken voorkomen


Hoe je het keert of draait, kippen zullen af en toe eens proberen uitbreken wanneer ze zich een beetje vervelen. Om te voorkomen dat ze dan meteen bij je buren op bezoek gaan of op straat gaan lopen, kan je het hok best wat verder ervan plaatsen. Voor de rest is het eigenlijk kwestie om de omheining hoog en diep genoeg te maken (de kippen zullen zowel proberen springen als eronderdoor proberen te graven als ze benieuwd zijn naar de buitenwereld).


Wist je trouwens dat het niet altijd nodig is om je kippen te gaan najagen wanneer ze er toch eens vandoor zijn? Indien je in een ongevaarlijke omgeving woont, kan je ze gerust laten doen. Uiteindelijk komen de kippen toch gewoon terug naar hun hok wanneer de avond valt. Woon je in een drukke omgeving? Dan kan je natuurlijk best wel gaan zoeken.


Welk kippenhok kopen?


Onze kippenhokken worden steeds met de hand gemaakt in ons eigen atelier. We kiezen resoluut voor kwalitatieve materialen zodat je hok veel langer meegaat dan standaardmodellen. Daarnaast zijn we ook bezig met het welzijn van de kippen. Op onze webshop kippenhokken geven we telkens aan voor hoeveel kippen het betreffende hok bestemd is, zo ben je zeker dat je hok sowieso groot genoeg is.


Heb je nog vragen rond welk kippenhok je moet kopen? Contacteer ons gerust.


264 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page